VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aegon wil via aandelenuitgifte deel staatsschuld aflossen

Aegon wil nog dit jaar een derde van de ontvangen staatssteun terugbetalen aan de staat. Daarvoor plant het een aandelenuitgifte van maximaal 1 miljard euro. Dat maakte de Haagse verzekeraar donderdag bekend bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers.

Vanaf vandaag gaat de verzekeraar versneld stukken plaatsen.

Aegon ontving vorig jaar een kapitaalinjectie van 3 miljard euro nadat het door de kredietcrisis in zwaar weer was beland.

Kostenpost ontlopen
Met het terugbetalen van een deel van de schuld aan de staat, wil het bedrijf ontkomen aan de forse vergoeding die vanaf 1 december dit jaar voor de kapitaalinjectie wordt gerekend: 8,5 procent rente. Volgens topman Alex Wynaendts ontloopt Aegon op deze manier een kostenpost van 370 miljoen euro.

De VEB is altijd voorstander geweest van zo snel mogelijk aflossen van de staatssteun, zodra het verantwoord is. Gezien de balans van Aegon lijkt dat aan de orde. Omzetten naar gewone aandelen onder de voorwaarden die Aegon tot 1 december heeft, lijkt daarom verstandig.

Bankafspraken
Aegon heeft het recht tot 1 december dit jaar een derde van de staatssteunaandelen (securities) terug te kopen voor een prijs tussen 4,00 tot 4,52 euro per stuk.

De resterende securities kan de verzekeraar op elk moment terugkopen tegen 150 procent van de uitgifteprijs, 6 euro.

Sterke verwatering
Nadeel van de plannen van Aegon is echter dat wordt afgelost door nieuwe aandelen uit te geven, in plaats van met geld. Hierdoor neemt het aantal uitstaande aandelen en daarmee de verwatering tot maximaal 10 procent toe.
 
Goedkeuring van aandeelhouders is hiervoor niet nodig: Aegon mag zijn uitstaande aandelenkapitaal tot tien procent uitbreiden zonder extra fiat van beleggers.

Slag om de arm
De verzekeraar houdt overigens een slag om de arm wat betreft terugbetaling. Het bedrijf wil het opgehaalde kapitaal alleen doorschuiven naar de staat als de kapitaalspositie en ‘de economische vooruitzichten dit toelaten'. Anders wordt het geld gebruikt om het eigen vermogen te versterken.

‘Het is altijd onze intentie geweest om de 3 miljard euro zo snel mogelijk aan de Nederlandse staat terug te betalen, mits haalbaar en verantwoord', zei Wynaendts in een toelichting.

ING
Aegon staat er gezien de terugbetaling blijkbaar wat beter voor dan ING. Daarbij aangetekend dat ING minder aantrekkelijke voorwaarden voor aflossing heeft.

Beleggers zagen dit donderdag anders. Rond het middaguur is Aegon dankzij de vooruitzichten van een verwaterende beurskoers, de grootste daler in de AEX met een min van 6,8 procent. ING schrijft een koerswinst van 6,3 procent bij.

Kwartaalcijfers
Aegon heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies geboekt, na al drie kwartalen op rij verlies te hebben geleden. Verwacht werd dat de verzekeraar weer zwarte cijfers zou schrijven.

Het nettoverlies kwam uit op 161 miljoen euro. Dit is inclusief een eenmalig boekverlies van 385 miljoen euro op de verkoop van een dochterbedrijf in Taiwan.



Gerelateerde artikelen